Dubbeldammers delen

Tekstblok met achtergrondkleur
Dit is de plek waar Dubbeldammers verhalen en ervaringen met elkaar kunnen delen. Iedereen heeft een verhaal te vertellen. Of je nu een mooie herinnering, een ervaring of een leuke anekdote wilt delen, deze pagina biedt daar ruimte voor. Het delen van verhalen kan anderen helpen of een glimlach op het gezicht toveren. Je herkent jezelf vaak in de ervaringen van anderen. Doe mee, mail ons en deel je verhaal.

Originele publicatiedatum 28 juni 2020

Ed Kruithof en Piet Bijl, Dubbeldam-verzamelaars

Ed Kruithof en Piet Bijl

Rechte Zandweg vroeger

Dubbeldam-verzamelaars : ‘We hebben zoveel dat we niet eens weten wat we allemaal in huis hebben’

Het is deze week een halve eeuw geleden dat Dubbeldam geannexeerd werd door Dordrecht. Ed Kruithof en Piet Bijl verzamelen alles wat los en vast zit van hun dorp en zijn dagelijks op pad met hun camera om alle veranderingen te fotograferen. "We hebben zoveel foto’s dat we niet eens weten wat we allemaal in huis hebben."

Noordhoevelaan vroeger

Ed Kruithof loopt door zijn met foto’s behangen woning. Het wemelt van de lijstjes met oude foto’s van zijn wijk Dubbeldam. Bij elke afbeelding aan de muur heeft hij wel een verhaal te vertellen. Het ene verhaal is nog niet afgelopen of het volgende popt alweer op bij de 76-jarige Dubbeldammer, die er graag en veel over vertelt. ,,Kijk, in dat huis heb ik jarenlang gewoond, naast Eikendonk in een hofje.’'

Samen met zijn maat Piet Bijl (75) verzamelt hij alles wat er maar te verzamelen is over het dorp dat op 1 juli 1970 geannexeerd werd door Dordrecht, dat - ook toen al - groter wilde groeien. In één klap passeerde de stad destijds de grens van honderdduizend inwoners.

De vrienden bewaren er weinig warme herinneringen aan. ,,Dat ging helemaal niet op zo’n leuke manier. De toenmalige burgemeester Van der Lee kwam die dag de sleutel van het gemeentehuis gewoon even ophalen. We kregen zelfs geen wijkbord’', klinkt het verontwaardigd. Toenmalig burgemeester van het dorp Jan Pieter Matthijs Beelaerts van Emmichoven maakte er evenmin een geheim van ...

Lees hier het hele artikel op de website van het AD.

Mijn oom was burgemeester op Texel


... jammer genoeg had hij een spraakgebrek. Hij draaide de beginletters van de woorden om, hij zei bijvoorbeeld geen mooie fietsen maar fooie mietsen. In de zomervakantie mochten mijn broer en ik altijd twee weken op vakantie naar dat mooie eiland. Zo ook nu, terwijl er belangrijk bezoek werd verwacht. De Koningin kwam op bezoek. Wij met z’n allen naar de veerpont. En ja hoor daar kwam ze lopend de veerpont af. Mijn oom stak zijn hand uit en zei stajemeid.

’s Middags gingen we een rijtoer over het eiland maken, op een platte boerenwagen. De Koningin vroeg aan mijn oom waar de bevolking van bestond. Ik zie helemaal geen industrie of fabrieken, mijn oom antwoorde als volgt van gapen en scheiten, weer een miskleun. ’s Avonds was er een uitgebreid diner. Mijn oom had tegen mijn tante gezegd als er nu weer wat misgaat geef mij dan een seintje. Hij kreeg een schop tegen zijn been en mijn tante wees op de fruitschalen die nog op tafel stonden terwijl de obers alles al aan het opruimen waren. Mijn oom pakte gauw de fruitschaal en zei piest u maar een keer.

Daarna zat de Koningin met een peer in haar hand en mijn oom pakte zijn bord en zei gooi uw billen maar op mijn schort.

Twee weken daarna kreeg mijn oom een brief waarin stond dat hij bedankt werd voor het bezoek en dat hij ook bedankt werd om als burgemeester van Texel te fungeren. Hij is later nooit meer benoemd.

Een verhaal door Frans Kort

DvD'er Frans Kort

Frans Kort